Minkälaista kunnollisuutta on löydettävissä maker-kulttuurista?

Lakka-pienryhmä keskittyi tässä Virtauksen ilmiössä tutkimaan maker-kulttuuria. Lähdimme liikkeelle DIY-kulttuurista, joka valikoitui käsityön tutkimusaiheeksi (kuvio 1), mutta päädyimme pian keskittymään nimenomaan maker-kulttuuriin.

Kuvio 1
Kun ensimmäinen väliarviointi johti koko ilmiön tutkimuskysymyksen uudelleenmuotoiluun, myös Lakka muotoili oman alatutkimuskysymyksensä uudestaan (kuvio 2).

Kuvio 2
Tutkimme siis maker-kulttuuria erityisesti kunnollisuuden etsimisen näkökulmasta. Keskeisenä tavoitteena oli selvittää, mitä sellaisia ominaispiirteitä maker-kulttuurin arvomaailmaan ja käytäntöihin sisältyy, jotka olisivat myös muissa yhteisöissä tavoiteltavia, ts. kunnollisia. Oletuksenamme oli, että maker-kulttuuri tarjoaisi uudenlaisia, yhteisöllisen tekemisen tapoja, jotka jopa muodostaisivat vaihtoehdon kulutusyhteiskunnalle.

Tulimme siihen tulokseen, että maker-kulttuuri on ideologisesti hyvin läheinen liike sekä ilmiöoppimiselle että Virtauksen omalle arvomaailmalle. Jaettu asiantuntijuus, toimijuus ja toiminnallisuus sekä yhteisöllisyys ovat esimerkkejä kaikille kolmelle yhteisistä arvoista. Havaitsimme, että maker-yhteisöt tosiaan ovat monessa mielessä jotain aivan uudenlaista ja monilta osin tavoiteltavaa. Maker-kulttuurin yhteisöllisyys, avoimuus, iklusiivisuus ja autonomisuus ovat mielestämme esimerkki juuri sellaisesta yhteisön kunnollisuudesta, jota Virtaus tässä ilmiössä etsi.

Myös maker-kulttuuriin liittyy kuitenkin varjopuolensa. Kaikki ideaalit eivät välttämättä toteudu käytännössä, vaan tasa-arvo saattaa olla näennäistä ja uuden teknologian käyttö hyödyllisten asioiden tuottamisen sijaan kalliilla leluilla leikkimistä.

Alla on lista kaikista tähän tutkimuskysymykseen liittyvistä teksteistä, joissa avataan tarkemmin Lakka-ryhmän tekemää tutkimusta sekä siihen liittyviä vierailuja ja pohdintaa. Tekstit on suunniteltu luettavaksi siinä järjestyksessä, kuin ne on tähän listattu.

Maker-kulttuuriin liittyvät tekstit

Maker-kulttuurin ideologia – miten tähän 2000-luvun ilmiöön on tultu?
kirjoittanut Liekki

Vierailu Aalto FabLabiin - kuinka kunnollisesti maker-yhteisö toimii käytännössä?
kirjoittaneet Aino ja Venla

Maker-kulttuurin kritiikkiä: tuotteen valmistaminen tarve vai väline edellä?
kirjoittanut Emilia

Maker-kulttuurin kritiikkiä: Tasa-arvo?
kirjoittanut Hilppa

Vierailu Kaupunkiverstaalle: Kaikille avointa maker-kulttuuria etsimässä
kirjoittanut Mila

Maker-kulttuuri kouluissa
kirjoittanut Annakaisa

Teksteissämme käytetyt tunnisteet
arvot
asiantuntijayhteisö
hyvinvointi
ilmiölähtöinen oppiminen
kritiikki 
kunnollisuus
Lakka
maker-kulttuuri
vierailu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti