perjantai 12. helmikuuta 2016

Hauskanpidon tärkeydestä

Ilmiölähtöisessä oppimisessa, kuten pitkäjänteisessä projektiluontoisessa ryhmätyöskentelyssä yleensä, on olennaista muistaa kokeilla erilaisia työtapoja ja raivata aikaa myös hauskanpidolle. Erilaiset suorituspaineet ja muu kuormitus tekee työskentelystä helposti otsa kurtussa puurtamista ja niin on aika usein käynyt myös tässä ilmiöprosessissa. Väliarvioinnin 12.2. jälkeisessä ryhmäsessiossa saimme oivallisen muistutuksen siitä, millaista on Virtauksessa koettu yhdessä tekemisen ja oppimisen ilo.

Väliarvioinnin jälkeen Jesse ja Joakim vetivät koko ryhmälle opetustuokion teemalla arvotyöskentely. Teema liittyi ilmiömme kunnollisuuden käsitteeseen: millaisia arvoja kunnollisuutta tavoitteleva yritys pitää tärkeänä? Millaisia kunnollisuuden arvoja ryhmämme nostaa esiin? Veikkaan, että toisena tärkeänä tavoitteena Jessellä ja Joakimilla oli myös yhteisöllisyyden vahvistaminen ja hyvän fiiliksen nostattaminen. Tuokion toiminnallisuus ja pelillisyys olivat mannaa ainakin tämän ilmiöopiskelijan sielulle. Takana oli ankaran aivotyön ja ailahtelevien tunteiden täyteinen viikko, jonka vastapainoksi tuntui tosi hyvältä vain heittäytyä mukaan opiskelukavereiden suunnittelemiin tehtävänantoihin, joista en tiennyt mitään etukäteen. Tuokio eteni sopivan vauhdikkaasti, kepeästi mutta ei pinnallisesti ja sen aikana sai nauraa. Olemme pitäneet hauskaa ilmiön parissa aivan liian vähän!

Tässä opetustuokion kulku pääpiirteittäin muistiin sekä meille Virtauksessa, että sinulle lukijamme:


1. Draamallinen aloitus: oudot eläimet (n. 5 min)


Tuttu draamaleikki, josta on monia variaatioita (mm. Kani-kani) ja tässäkin tapauksessa se muovautui leikin edetessä seuraavanlaiseksi:
  • asetutaan piiriin
  • yksi leikkijistä osoittaa jotakuta toista ja antaa tälle eläimen, esimerkiksi: “Mila, hiiri!”
  • Mila ottaa hiiren hahmon haluamallaan tavalla ja hänen molemmilla puolillaan seisovat kaverit lisäävät jotain liikettä/ääntä/eleitä hahmoon
  • sitten Mila lähettää vuoron seuraavalle: “Hilppa, mato!” jne.
  •  tässä versiossa ei pelattu pudotuspeliä vaan kaikki pysyvät piirissä
Kyseessä on melko nopeatempoinen, spontaani ja sopivasti älyvapaa leikki, jossa kynnystä madaltaa se että vierustoverit osallistuvat hahmon rakentamiseen. Leikki sopii erityisen hyvin ryhmälle, jonka jäsenet tuntevat toisensa jo melko hyvin. Leikissä kannattaa huolehtia siitä, ettei kukaan jää mainitsematta.

Tämäkin harjoitus, kuten pelit ja leikit yleensä, lämmitti ja viritti sekä kropan että mielen yhteiseen tekemiseen. Leikkiin keskittyminen sulkee pois mielestä muita häiritseviä tekijöitä. Positiivista tunnetartuntaa ei vain voi välttää!



2. Ryhmätyö: kunnollisia tuotteita ideoimassa (n. 30 min)


Tuokion varsinainen pihvi oli kunnollisen tuotteen taustalla vaikuttavien arvojen pohdinta nopeana ryhmätyönä.

Tehtävänanto kuului suunnilleen näin:

Valitkaa yksi tuote listasta:

Käsirasva
Lenkkitossut
Pullotettu vesi
Sohva/Sänky

Tehkää läpinäkyväksi tuotteen koko elinkaari ja tuotantoketju.

Tehkää se siten, että tuote kulkee mielestänne kunnollisen ja ihanteellisen tien. Tiedonhakua saa tehdä.
  •  mitä kaikkea tuotantoketjussa tulee ottaa huomioon?
  •  mitä elinkaaren aikana ei haluta tapahtuvan?


Neljässä ryhmässä syntyi neljä erilaista “kunnollista” tuotetta: ekolenkkarit, vedellä vettä -vesipullokampanja sekä kaksi erilaista käsivoidetta. Omassa pienryhmässä päädyttiin yllättävän tiukkaan vääntöön arvoista, joita halusimme tuotteemme kuvastavan. Harjoitus teki hyvin näkyväksi sen, miten tulkinnanvarainen kunnollisuuden käsite on ja miten erilaiset arvot saattavat olla myös poissulkevia. Kuluttaja tulkitsee nopeasti erilaisten vihjeiden ja ennakkokäsitysten varassa tuotteen turvallisuuteen ja kestävyyteen liittyviä seikkoja, usein myös virheellisesti.


Ryhmätyönä syntynyt kuvitteellinen ekolenkkari ja sen elinkaari


 3. Arviointi ja palaute Kahoot.it -sovellusta hyödyntäen (n. 10 min)


Nyt tulee kuuma vinkki kaikille opettajille ja opettajaksi haluaville! Haluatko tietää kikan, jolla vangita oppilaiden huomio ja tehdä oppilaisiin välitön vaikutus? Käy rekisteröitymässä ilmaiseksi Kahootin käyttäjäksi. Kahootiin luomasi omat sovellukset tallentuvat ja niitä voi käyttää myöhemmin uudelleen.

Kahoot oli minulle uusi tuttavuus, yksinkertainen ja ilmainen oppimissovellus, jolla voi luoda pieniä testejä, keskusteluja ja mielipidemittauksia. Jesse ja Joakim olivat luoneet opetustuokion päätteeksi nopean arviointi- ja mielipidemittauksen Kahootin “Survey” -osiolla. Jokainen osallistuja käyttää omaa mobiililaitettaan kysymyksiin vastaamiseen, jotka heijastetaan valkokankaalle tai älytaululle. Kun viimeinenkin osallistuja on vastannut, näyttää ohjelma ryhmän tuloksen pylväsdiagrammina.



Kahoot -oppimissoveluus sopii erinomaisesti nopeisiin arviointi- ja palautesessioihin.

Kysely antoi tietysti arvokasta palautetta erityisesti tuokion vetäjille. Meille osallistujille se vahvisti positiivista tunneilmapiiriä, sillä palaute oli pääosin myönteistä. Sovelluksen tietovisamaisuus kirvoitti hymyjä ja naurunpurskahduksia ja yllätysmomenttina se auttoi myös tarkkaavaisuuden pysymisessä korkealla tuokion loppuun asti.

Varoitus: herkkujen, mukaan lukien Kahootin, annostuksessa kannattaa noudattaa harkintaa.



Opetustuokio inspiroi minua monella eri tavalla. Jäin pohtimaan prosessiamme ja omaa roolia ryhmätyön tekijänä taas hiukan erilaisesta näkökulmasta. Sain paljon ideoita, miten näitä tuokion eri elementtejä voisi soveltaa koulutyössä lasten kanssa. Kuitenkin tuokion varsinainen tähtäin, arvotyö, piti minut kiinni myös ilmiöprojektin sisältötavoitteissa. Ehkä ennen kaikkea opetustuokio kuitenkin lisäsi luottamuksen tunnetta tähän ryhmään, jonka kanssa tämän matkan jaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti